Sessió 3: VICENT FERRER. ANANTAPUR


Video 10': Reportatge

1. Què creus que “mou” en Vicent Ferrer a organitzar els camperol? Dit d’una altra manera: Quins valors finals creus que guien la conducta i les accions de Vicent?

2. En Vicent  s’estima les persones amb les que conviu  i per les que lluita. En la seva tasca, emprèn tot un seguit d’accions.

Quines accions realitza?


Què necessita per fer la seva feina?

  
Quins són els valors instrumentals que impregnen les seves accions?



3. En Vicent,  de manera desinteressada i generosa,  va dedicar el seu temps als altres, va posar al servei dels altres els seus coneixements, habilitats, capacitats i esforços. Es va vincular   i es va comprometre amb una causa perquè volien contribuir a canviar una realitat amb la voluntat de millorar-la.

a. Quines accions concretes podries proposar per millorar situacions del teu entorn? Quins valors finalistes creus que guiarien aquestes accions?

b. Quins valors instrumentals podries posar en pràctica per dur a terme les accions proposades?

Pistes


Valors finalistes:
aquells valors que responen a les finalitats últimes de l’acció, causes finals.

· Dignitat
· Justícia
· Solidaritat
· Pacifisme
· Llibertat
· Igualtat
· Ecologisme


Valors instrumentals:
aquells valors intermedis útils i necessaris per aconseguir altres valors més finalistes.

· Compromís
· Esforç
· Responsabilitat
· Perseverança
· Participació
· Acceptació de límits

Vicent Ferrer Moncho (Barcelona, 1920 - Anantapur, Índia, 2009).
Primer va ser missioner jesuïta. En la seva primera missió va posar en marxa un nou sistema de treball entre els pagesos de la zona que consistia a facilitar-los una petita ajuda econòmica i l'assessorament tècnic per obtenir aigua per als cultius. Si el pagès tornava, sense interessos, la quantitat prestada, se seguia el mateix mètode amb els altres pagesos. També va organitzar cooperatives petites per a l'excavació de pous, canalitzacions per a l'abastiment d'aigua i parcel·les petites de regadiu. Mentrestant, Ferrer també impulsava ja la construcció de dues escoles, un hospital i dues residències per als gairebé mil alumnes. Malvist pels poderosos va haver de marxar, però més tard el govern li va permetre tornar.
Després es va instal·lar a Anantapur, una de les zones més pobres del país, amb un alt grau de desertització i sense educació ni sanitat. Des d'aquí  va combatre la pobresa i fins a dos milions i mig de persones s'han vist beneficiades dels seus projectes d'ajuda i cooperació als més necessitats. Però, una vegada més, els rics van pressionar-lo perquè abandonés la zona fins al punt d'intentar empresonar-lo. Finalment i va obtenir una sentència favorable .
Abandonà la Companyia de Jesús l'any 1972 i posteriorment es va casar amb l'anglesa Anne Perry i va fundar l'organització Rural Development Trust (RDT, Fons de Desenvolupament Rural). Des de 1996 compta amb la seva pròpia fundació, la Fundació Vicente Ferrer, a través de la

Comentaris